fbpx

5 Tips die je helpen om met het schrijven te beginnen

Wil je een boek schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet die je helpen om aan de slag te gaan.

Het is niet gemakkelijk om bijvoorbeeld een ​​roman te schrijven: er zijn altijd afspraken, andere verplichtingen en het dagelijkse leven. Dit alles zorgt ervoor dat er vaak te weinig tijd overblijft om te schrijven en dat men het doel uit het oog verliest. We hebben de volgende tips voor je verzameld, die je zullen helpen om aan het begin van je schrijfproject een routine te vinden en om te beginnen met de belangrijkste stap: de eerste stap!

  1. Plan je verhaal en wees niet bang om het te veranderen
    Plannen zijn soms bedoeld om ze later weer omver te gooien. Over het algemeen is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf een paar basisvragen stelt om aan de slag te gaan: In wat voor genre wil ik schrijven? In welke tijd en in welke omgeving moet mijn verhaal zich afspelen? Welke boodschap of kernboodschap wil ik overbrengen? Welke karakters zouden erin moeten voorkomen? Welke plot en nevenconflicten zijn er? Als je ooit bent begonnen met schrijven, zul je snel merken dat personages en het verhaal een eigen leven kunnen gaan leiden. En dat is precies het mooie van schrijven! Het kan ook gebeuren dat handelingen die je vooraf hebt overwogen tijdens je schrijfproces geen zin meer maken.

    Wees dus niet te streng voor jezelf en je vooropgestelde plan en durf er iets aan te veranderen. Want dat is de enige manier waarop je jezelf, je gedachten en je personages de ruimte kunt geven om te groeien!

  2. Maak een afspraak met jezelf en schrijf regelmatig 
    Maak op dezelfde manier een afspraak met jezelf om te schrijven zoals je afspraken met anderen maakt. Blokkeer vaste tijden op bepaalde dagen van de week die je alleen voor je schrijfproject vrijhoudt. Als je merkt dat je deze afspraak toch voor andere dingen overslaat, vraag jezelf dan af: wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn prioriteiten op dit moment? Wat doe ik in plaats daarvan met mijn vrije tijd? Wat kan ik veranderen aan mijn dagelijkse routine om tijd te vinden om te schrijven? Wees ook niet bang om gewoon te beginnen – ook al is het maar een paar minuten per dag. Niemand vertelt je hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Veel auteurs stellen bijvoorbeeld een klassieke eierwekker in op een vaste tijd (bijvoorbeeld 45 minuten) om in deze periode aan hun manuscript te werken.

    Hoe regelmatiger je aan je verhaal gaat zitten, hoe gemakkelijker het voor je zal worden om eraan te blijven werken en om het verhaal duidelijk te krijgen.

  3. Stel jezelf (schrijf) doelen
    Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om alles van tevoren te plannen. Er zullen altijd dagen zijn dat het dagelijkse leven je hindert of dat er andere taken op de agenda staan of dat je gewoon snel afgeleid wordt.

    Maar wij mensen houden ervan om doelen te bereiken. Hoe goed voelt het bijvoorbeeld als we het ene vakje na het andere op een to-do-lijst kunnen aanvinken en aan het eind van de dag kijken naar alle taken die we hebben voltooid? Precies!

    Om precies dit gevoel bij het schrijven te bereiken, kun je jezelf daarom kleine schrijfdoelen stellen en bijvoorbeeld een aantal woorden noteren die je op een bepaald moment wilt halen. En als je eenmaal bent begonnen, wordt het gemakkelijker voor je om de volgende kleine mijlpalen te bereiken en te blijven schrijven!

  4. Netwerk met andere auteurs 
    Samen schrijven is veel beter dan alleen aan je bureau zitten. Kijk bijvoorbeeld op social media platforms of je kunt netwerken en ideeën kunt uitwisselen met andere auteurs. Platforms als > ‘Schrijven online‘ helpen je daarbij.

    Een ander, redelijk goed- bekend voorbeeld is ook de jaarlijkse en wereldwijde NaNoWriMo. De euforie van de deelnemers over dit creatieve schrijfproject werkt ook hier aanstekelijk.

  5. Schrijf je gedachten en ideeën op en laat je inspireren
    Altijd als je ideeën voor je verhaal hebt: schrijf ze op! Je kunt het beste altijd een notitieboekje bij je hebben om alles te noteren voordat het weer uit je hoofd verdwijnt. Inspireer jezelf bovendien door andere boeken te lezen en te zien en noteer wat je er zo leuk aan vindt. Je kunt dus veel leren voor je eigen verhaal.

    Kan je een keer geen inspiratie vinden of ben je niet in de stemming om te schrijven, verander dan eens je schrijfsituatie: maak een afspeellijst, gebruik alledaagse geluiden (bijv. Met de ‘Noisli-App’) of verander je plaats om andere schrijfimpulsen te ontvangen en om jezelf te motiveren. 

Wat zijn jouw manieren om inspiratie op te doen of in de stemming te komen? We zouden het leuk vinden als je dit met ons wilt delen. Gebruik het formulier onderaan hiervoor.

Mail of bel ons ...

06 - 242 73 73 4