fbpx

ISNB Nr – vragen en antwoorden

Een ISBN (International Standard Book Number) is een uniek nummer voor jouw boek. Door het registreren van een ISBN zorg je dat alle informatie over jouw boek bij elkaar blijft: van titel, auteur, verschijningsdatum tot cover en flaptekst.

Nadat je een ISBN Nr hebt aangevraagd bij isbn.nl wordt alle deze informatie beschikbaar gesteld aan boekhandels, webshops en bibliotheken. Daarmee kunnen zij jouw boek snel en gemakkelijk vinden. Kortom, een ISBN maakt jouw uitgave uniek, herkenbaar en vindbaar.

Sommige uitgevers of drukkers bieden een GRATIS ISBN Nr aan. Let op: in dit geval ben jij NIET de eigenaar. Wij raden je daarom aan om altijd zelf een ISBN Nr aan te vragen.

Hoe zorg ik voor een goede barcode op mijn boek? 
Het ISBN kan worden omgezet in een wereldwijd leesbare barcode. Boekverkopers scannen deze code bij het afrekenen en de barcode wordt gebruikt in de logistiek. Voor uitgebreide informatie over het gebruik van deze code in de boekenbranche zie www.scanology.nl of www.gs1.nl (voorheen EAN Nederland). – Als je een ISBN hebt, zetten wij deze GRATIS om naar de  juiste barcode en plaatsen deze dan ook volgens de regels op het omslag.

Wie vraagt het ISBN aan? 
Een ISBN wordt aangevraagd door de uitgever (in dit geval dus jij) in het Nederlands taalgebied. Iedereen kan een ISBN aanvragen (bijv. particulier, universiteit, stichting en uitgeverij). De aanvrager wordt gezien als uitgever van de aangevraagde ISBN’s. De uitgever is (inhoudelijk) verantwoordelijk voor het boek. Vragen en bestellingen komen dan bij de jou (de uitgever) terecht.

Hoe is een ISBN opgebouwd? 
Het ISBN is een getal van 13 cijfers en bestaat uit de volgende vijf delen:

  1. EAN CODE: een driecijferig getal dat aangeeft dat het om boeken gaat binnen de EAN standaard. Op dit moment kan dat 978 of 979 zijn.
  2. LAND CODE: Dit deel identificeert het taalgebied. De groepsaanduiding voor Nederland en Vlaanderen is 978-90 of 978-94.
  3. PREFIX CODE: De begincode van het ISBN.
  4. Publicatie of Titelaanduiding: Dit deel identificeert een bepaalde titel.
  5. Controlecijfer: Dit is het cijfer aan het einde van een ISBN en garandeert de rekenkundige juistheid van een ISBN. Hiermee kunnen invoerfouten worden gesignaleerd.

Wat kost een ISBN? 
De tarieven per 1-1-2021 zijn:

  • 1 ISBN € 104,23
  • 10 ISBN’s € 270,27

Prijzen zijn exclusief 21% BTW.

ISBN’s uit een reeks van vóór 2019 kosten € 10,24 per geregistreerd ISBN Excl.21% BTW.

Hoe betaal ik een ISBN? 
Je kan direct bij de aankoop afrekenen met iDeal.

Waar druk ik het ISBN af in mijn boek?
In het colofon en achter op het boek (backcover). Wanneer je geen barcode hebt, vermeld dan het ISBN achter op het boek voorafgaand door de letters ISBN. Heb je wel een barcode dan wordt het ISBN met de barcode geplaatst op de backcover, meestal rechtsonder.

Regelt een ISBN ook auteursrechten?
Nee. Kijk voor meer informatie op https://www.auteursrecht.nl/.

Wat is het verschil tussen een nieuwe druk en een nieuwe oplage?
Er is sprake van een nieuwe druk wanneer er inhoudelijks iets is gewijzigd of wanneer de uitgave een andere verschijningsvorm heeft gekregen. Ook is er sprake van een nieuwe druk zodra er een andere uitgever verantwoordelijk is voor de uitgave.

Een nieuwe druk vereist een nieuw ISBN.
Het is een nieuwe oplage wanneer er ongewijzigd wordt herdrukt.

Wanneer moet ik een nieuw ISBN aanvragen?
Bij iedere wijziging (uitgezonderd correcties in de spelling, zinsopbouw en lay-out) vraagt u een nieuw ISBN aan. Wanneer een publicatie in verschillende verschijningsvormen verschijnt, dient iedere afzonderlijke verschijningsvorm een eigen ISBN te hebben. Een toegekend ISBN kan nooit meer opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe uitgave.

Kan ik gegevens wijzigen nadat ik een ISBN heb geregistreerd?
 Ja dat kan. In mijnISBN kan je tot het moment van verschijnen gegevens aanpassen. Je kan ook altijd de metadata aanvullen zoals afbeeldingen van de cover, flapteksten, trefwoorden.

Wat is een NUR code?
 NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Het is een driecijferige code die het onderwerp van een boek weergeeft. Bijvoorbeeld: 300 is Literaire fictie. Hier vindt u de NUR lijst terug.

Wat is een NSTC?
 NSTC is de Nederlandstalige Standaard Tekst Code. Dit ‘super-ISBN’ zorgt ervoor dat alle verschijningsvormen van een boek onder één overkoepelend nummer aan elkaar gelinkt worden (bijvoorbeeld het e-book, het audioboek en het gedrukte boek van 1 titel). Wordt het boek opgenomen in het CB assortiment? Dan speuren we compleet geautomatiseerd de database af naar verwante ISBN’s en kennen (kosteloos) een NSTC toe.

Hier kan je een ISN Nr aanvragen/verkrijgen (je moet dan eerst een account aanmaken bij mijnisnb.nl) > www.mijnisbn.nl

Mail of bel ons ...

06 - 242 73 73 4